Přejít na kvalitní zrnkovou kávu se vyplatí, na co dát ale pozor?

Mnoho lidí si každý den zalévá lacinou instantní kávu horkou vodou. Ačkoliv se tento nápoj také nazývá kávou, nejde o kávu v pravém slova smyslu. Instantní káva je předvařenou kávou, ze které byla odstraněna vlhkost. Nedá se srovnat s kvalitní čerstvě upraženou kávou, která obsahuje oleje plné vitamínů, minerálů a antioxidantů. Instantní káva tyto složky sice také obsahuje, ale v menším množství. V instantní kávě je také podstatně méně kofeinu.

Nákup kvalitní kávy

Důležité je vědět, jak kvalitní kávu nakupovat. Zatímco u instantní kávy nevíte, odkud káva je, u zrnkové ano, protože vám to pražírna většinou sdělí. Kvalitní prodej kávy z pražírny není dostupný každému, ale nemusíte se obávat, kvalitní kávu koupíte i online. Ideální volbou je slovenská pražírna Ebenica, která patří k nejlepším pražírnám v Evropě. Pořídíte zde vysoce kvalitní druhy kávy z celého světa, od brazilské až po etiopskou, kubánskou a další. Káva je skvěle upražená a plná chuti. Vybrat si můžete přímo na stránkách pražírny Ebenica.cz.

Je velmi důležité vždy nakupovat zrnkovou kávu. Někteří lidé si kupují mletou kávu, ale z té se rychle vytrácení obsažené oleje a je třeba ji spotřebovat už do 24 hodin. Důležité je správné skladování kávy, kupujte si pouze takové množství zrnkové kávy, abyste ji neskladovali déle než 14 dní a zachovala si tak svou jedinečnou chuť. Kávu skladujte vždy na temném a suchém místě, stačí při pokojové teplotě. Nejlepší možností je neprůhledný vzduchotěsný obal.

Ačkoliv zabere příprava zrnkové kávy více času, tento rituál a hlavně chuť si zamilujete. Kávu nejprve umelete a následně vyberete svůj oblíbený způsob přípravy. Někteří mají kávovar, jiní mají rádi tureckou kávu či použijí french press, překapávač, moka konvičku nebo jiný způsob přípravy.