Jakou podlahu vybrat do zatěžovaných místností?

Podlaha patří bezesporu k důležité součásti vybavení jakékoliv místnosti, jelikož ovlivňuje vzhled a ráz celé místnosti. Z tohoto důvodu je třeba vždy věnovat výběru podlahy dostatečnou pozornost. Na trhu dnes existuje nepřeberné množství podlahových krytin, ale ne každý typ podlahové krytiny se hodí všude, kam si usmyslíme. V tomto článku se podíváme na podlahové krytiny, které je vhodné zvolit zejména do více zatěžovaných místností.

Nejvíce zatěžované místnosti je třeba vybavit odolnou podlahou

Podlahy patří mezi vybavení, které často musí odolávat vysoké zátěži, proto je důležité, aby podlaha byla dostatečně odolná. Není žádnou novinkou, že některé místnosti jsou namáhány více, proto je třeba při výběru správné podlahové krytiny na to myslet. V tomto ohledu najdou uplatnění zejména zátěžové podlahy, které jsou vhodné k instalaci na místa, kde dochází k vyššímu zatížení. Mezi nejvíce zatěžované místnosti v domácnosti patří především vstupní hala, chodba a kuchyň. Hojné využití nacházejí zátěžové podlahy také v komerčních a veřejných prostorech, jako jsou školy, kanceláře, kavárny, restaurace apod.

Vhodné typy podlahových krytin do zatěžovaných místností

V posledních letech zaujímají přední postavení v zatěžovaných místnostech vinylové podlahy, které patří mezi velice odolnou podlahovou krytinu vůči mechanickému poškození a jsou dodávány v širokém spektru dekorů, jež dokáží imitovat dlažbu, či dřevo. Dalším druhem vhodné podlahové krytiny pro větší zátěž jsou PVC podlahy, které také nabízí široký výběr dekorů. PVC podlaha je velmi odolná a snadná na údržbu.

Dalším vhodným typem je dlažba, která patří mezi jednu z nejodolnějších podlah, avšak není vhodná pro všechny typy místností. Nakonec nelze opomenout zátěžové koberce, které jsou typické vysokou odolností, lze je pořídit levně a dodávají místnosti elegantní vzhled, jsou příjemné na chůzi a absorbují hluk.

Nezapomeňte na zátěžové třídy podlah

Při koupi podlahové krytiny věnujte pozornost především zátěžovým třídám, které značí jejich odolnost. Podlahy vhodné do bytových prostor najdete pod třídou zátěže od 21 až 23. Obvykle jde o kuchyně, předsíně, schodiště, ložnice apod. Vždy je vhodné zvolit raději vyšší třídu zátěže. Zátěžové třídy podlah pro komerční prostory pak začínají od 31 až 34, kde nižší třída zátěže je vhodnou volbou do méně zatěžovaných prostorů, jako jsou kanceláře či restaurace. Pro nejzatíženější prostory, jako jsou veřejné chodby, obchodní domy apod. je pak vhodné vybrat nejvyšší třídu zátěže. ¨

Levné zátěžové koberce můžete pořídit v e-shopu Breno.