Návrat k pevným palivům, aneb máte v pořádku komín na topnou sezonu?

Postupné zdražování energií jako je plyn a elektřina spoustu lidí nutí k návratu ke starším variantám vytápění. Konkrétně jde o pevná paliva, která se stala v posledních letech velice oblíbenými. A to nejen jako hlavní vytápění, ale také jako průběžné přitápění po celý den.

Kolem návratu k pevným palivům se ale může objevit celá řada problémů. Jedním z nich může být i stav komína, který se může i během let neužívání rapidně zhoršit. S tím se ale naštěstí dá udělat poměrně rychlý proces.

Pravidelné revize jsou povinné a navíc neuškodí

Důležité je, že revize komínů jsou povinné. Pokud nemáte platnou revizi komínu a přijde náhodou jakákoliv kontrola, tak se vystavujete nepříjemným pokutám a v krajních případech dokonce nahlášení z obecného ohrožení. Samotná revize je přitom poměrně dost jednoduchá. Pověřený pracovník pouze přijde s měřícími přístroji, díky kterým zjistí kvalitu komínu na základě současného průtahu a vlastností. Ve všech ohledech se jedná nejen o povinnost, ale také o jediný způsob, jak být opravdu v bezpečí a bez starostí při používání pevných paliv.

Co když potřebujete komín teprve postavit?

Není žádnou vzácností ani moment, kdy si libovolný zákazník přeje instalovat zcela nový komín, protože dříve nikdy nepoužíval pevná paliva. Samotná montáž komínu je ale dost obtížný projekt, který prostupuje celou strukturu domu. Nejdříve je potřeba najít správné místo v rámci nemovitosti, které bude vhodné pro umístění samotného krbu a zároveň také stavbu komína jako takového. Jen málokdy se ale jedná o nerealizovatelnou záležitost.

Stavbu lze urychlit předem připravenými komíny

Takzvané prefabrikované komíny jsou možností, jak můžete stavbu komína jako takového poměrně dost urychlit. Zatím co klasické zděné komíny mohou trvat i týdny postupného skládání, tak jsou prefabrikované komíny závislé pouze na předepsané úpravě jejich okolí, díky které je lze jednoduše instalovat do víceméně libovolných nemovitostí. Jediným opravdu neměnným parametrem je délka komína, která nemusí být pro některé nemovitosti dostatečná.