Oblíbený tmavě hnědý nápoj z upražených a rozemletých plodů kávovníku si získal oblibu po celém světě díky svému neopakovatelnému aromatu a vůni, ale také chuti. Ta se liší v závislosti na odrůdě kávy, ale také stupni pražení zrn, jemnosti jejich mletí a dalších parametrech.
Jak ji máte rádi vy?
Každý preferuje jiný způsob úpravy kávy. Někdo má raději jemně namletá slabě pražená zrna odrůdy Arabica, která je pověstná svojí delikátní chutí. Jiný miluje kyselé tóny Robusty podpořené silným pražením do temně hněda a hrubším namletím. Jedno však mají všichni konzumenti kávy společné. Tím je touha po chuti a povzbuzujících účincích nápoje z kávy, za které může alkaloid zvaný kofein.
Jaké druhy kávy si můžete dopřát?
V současné době již nerozlišujeme tolik, z jakých kávových zrn je káva připravena, soustředíme se více na způsob jejího zpracování a konzumace. Zdaleka nejoblíbenější je v současné době espresso, teré má svůj původ v Itálii a připravuje se protlačením menšího množství vody najemno umletými kávovými zrny. Výsledkem je opravdu silná káva s vysokým obsahem kofeinu, která může s někým, kdo má problémy s krevním tlakem pěkně zamávat. Chutné esspresso si ale kvůli zdravotním obtížím nemusíte úplně odepřít. K jeho přípravě se totiž skvěle hodí také káva bez kofeinu, která vám poskytne chuť, kterou očekáváte, aniž by měla negativní vliv na kolísání vašeho krevního tlaku.
Milujete turka?
Nemáme na mysli příslušníka tureckého národa, ale kávu, která se připravuje zalitím namleté kávy čerstvě uvařenou vodou. Kupodivu tento způsob kávy nemá s Tureckem nic společného. Typická turecká káva vypadá úplně jinak. Náš „turek“ nalezl svoje příznivce především v českých zemích a jeho popularita stoupala především v období minulého režimu, kdy šlo o jeden z nejčastějších způsobů konzumace kávy. Dodnes ho někteří lidé konzumují a často vyjídají i „lógr“.
Moderní způsoby přípravy kávy pronikají i k nám
I k nám už ale pronikají moderní způsoby přípravy kávy jako například aeropress, vacuum pot, french press, káva z moka konvičky či překapávaná. Každý z těchto způsobů přípravy kávy vyniká jinými kvalitami a nachází si své příznivce. Ať již milujete kávu na jakýkoliv způsob, vždy platí, že si ji nejlépe vychutnáte se sladkým zákuskem. Přemýšlíte, co si dáte ke kávě právě dnes?